Dobré jablká
E-shop s donáškou
Slider
E-shop

Král antioxidantov

Už desaťročia vieme, že porušené atómy s nepárovanými elektrónmi sa v dôsledku rôznych ľudských činnosti (vrátane dýchania) dostávajú do nášho tela a ostávajú v ňom. Ich fyzikálny stav je však vysoko nestabilný. Preto sa snažia odovzdať svoj nespárovaný elektrón inej molekule, čím ju však vlastne ozbijú a zničia. Práve v tom spočíva ich najväčšie nebezpečenstvo pre náš organizmus. Naproti tomu antioxidanty neutralizujú reaktívnosť kyslíkatých molekúl a voľne radikály zachytávajú. Podľa najnovších výskumov majú čučoriedky majú najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých potravín, ktoré človek onzumuje.

 

Znižujú poškodenie DNA

V dôsledku oxidácie utrpí každá naša bunka každodenne obrovské množstvo malých poškodení. Tento jav sa nazýva oxidačné poškodenie DNA a je jedným z dôvodov fyzických prejavov nášho starnutia. Obrovské množstvo antioxidantov v čučoriedkach pomáha neutralizovať voľne radikály a tým znižuje mieru poškodenia DNA. 4 týždňový výskum s pitím 1 litra čučoriedkovo- jablkovej šťavy denne preukázala zníženie tohto poškodenia u 168 účastníkov pokusu až o 20%. Tento výsledok potvrdilo aj množstvo čiastkových štúdií.

 

Kladivo na „Zlý“ cholesterol

Cholesterol ako taký je dôležitou súčasťou správneho fungovania nášho organizmu. Ak však jeho hladina v krvy dramaticky stúpne, stane sa z neho jeden z najhorších nepriateľov (tzv. "Zlý" cholesterol LDL). Ak krv príliš "zahustí", stane sa hlavným rizikovým faktorom ochorení srdcovocievneho systému a asto vedie k infarktom. Tie sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe. Je preukázané, že už 50 gramov čučoriedok, konzumovaných denne po dobu 2 mesiacov, znížilo oxidáciu LDL u pacientov trpiacich nadváhou o 27%. Iný výskum potvrdil, že 75 gramov čučoriedok podávaných s hlavným jedlom, dlhodobo  ýrazne znížilo obsah LDL lipoproteínov v krvy. Vďaka tomu chráni nie len vaskulárny systém, ale aj samotné srdce.

 

Zlepšujú mozog a pamäť

Azda najvzácnejšou charakteristikou čučoriedkových antioxidantov je miesto ich hromadenia. Podľa nových výskumov inklinujú ku kumulácii v častiach mozgu, ktoré sa najvýraznejšie podieľajú na intelektuálnych funkciách človeka. Štúdie naznačujú, že priamo zasahujú do procesu starnutia neurónov a zlepšujú aktivitu nervového vzruchu. V jednej z nich podávali čerstvú čučoriedkovú šťavu 90 seniorom so zhoršenými kognitívnymi schopnosťami. Po 12 týždňoch boli preukázané zlepšenia viacerých markerov mozgových funkcií. Počas inej, 6 rokov trvajúcej štúdie do ktorej sa zapojilo takmer 16 000 seniorov dokázal výskumný tím z americkej Neurologickej spoločnosti spomalenie neurónovej digresie, ktorú prirovnal k spomaleniu mentálneho starnutia o 2,5 roka. Už dnes sú čučoriedky často odporúčané ako užitočná prevencia napr. pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

 

Pozitívne pôsobia pri diabetických ochoreniach

Čučoriedky obsahujú v porovnaní s iným ovocím pomerne nízke množstvo cukru. Takmer štvrť kilogramu ho má len približne toľko, ako jedno jablko čí pomaranč. Ich bioaktívne zložky sa tiež významne podieľajú na jeho priaznivom vstrebávaní. Výskumy dokazujú, že antocyaníny v čučoriedkach majú mimoriadne pozitívne účinky na inzulínovú citlivosť a metabolizmus glukózy. Tieto proti diabetické (najmä pri type 2) účinky boli pozorované halene pri všetkých typoch čučoriedkových extraktov (predovšetkým smoothies a šťave). 

 

Pomáhajú svalstvu regenerovať

Po namáhavom cvičení svaly často trpia lokálnym zápalom a oxidačným stresom, spôsobenými ich preťažením. Podávanie čučoriedok môže znížiť toto poškodenie už na molekulárnej úrovni, čím minimalizuje bolesti a znižovanie svalových výkonov. Výskum realizovaný na 10 náhodne vybraných profesionálnych atlétkach preukázal, že konzumácia čerstvých čučoriedok urýchlila svalovú regeneráciu, predovšetkým po extrémne záťažových cvičeniach, až o 20%.

 

Bojujú proti onkologickým ochoreniam

Jahody obsahujú silné antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, zastavujú rast nádorov a zmierňujú zápaly.