Dobré jablká
E-shop s donáškou
Slider
E-shop

Fantastické jablkové recrpty nájdete tu: www.malus-chhradiste.cz/images/jablicka.pdf

 

Jednoduchý jablkový koláč

Potrebujeme:

3 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka oleja, 4-5 nahrubo nastrúhaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, škorica (podľa chuti)

Ako na to:

Všetky suroviny pomiešajte, vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte asi 20-30 min. Posypte práškovým cukrom.

TIP: Koláč môžete poliať čokoládou.

 

Jablčník s makom

Potrebujeme:

1 kg jabĺk, ½ kg práškového cukru, 6 vajec, 200 ml oleja, 200 ml vlažnej vody, 300 g polohrubej múky, 150 g mletého maku, ½ kypriaceho prášku, čokoládová poleva

Ako na to:

Jablká očistite, pokrájate na kocky a so 100 g cukru uduste do mäkka. Do penista vymiešajte žĺtky s 300 g cukru. Postupne pridávajte olej, vodu, múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov.
V miske zmiešajte mak so zvyšným cukrom a asi 1/3 cesta. Plech vysteľte mastným papierom, rozložte naň udusené jablká. Natrite naň najprv makové a potom žlté cesto. Pečte asi 30 min.
Vychladnutý koláč vyklopte, papier odstráňte a vrch polejte čokoládovou polevou. Dajte stuhnúť do chladu.

Jablkový koláč s pudingom

Potrebujeme:

1 balíček lístkového cesta (cca 1/2 kg), 1 balík piškót, 5-6 väčších jabĺk, 100 g strúhaného kokosu, hrozienka, 1 škoricový cukor, 1 vanilkový cukor, 1/2 l mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vajce

Ako na to:

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu rozvaľkajte a uložte na vodou opláchnutý plech. Jablká ošúpte, pokrájajte na tenké plátky a rozložte na cesto. Posypte ich škoricovým cukrom, kokosom a hrozienkami.
Väčšiu časť mlieka dajte variť s kryštálovým cukrom. V druhej rozmiešajte pudingový prášok a zmes vlejte do vriaceho mlieka. Uvarte krém a nechajte ho chladnúť. Vlažný natrite na jablká.
Druhú polovicu cesta rozvaľkajte a uložte na krém. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Koláč pečte v stredne teplej rúre, krájajte ho až po vychladnutí.

Jablková štrúdľa

Potrebujeme:

Cesto:, 25 dkg hladkej múky, 25 dkg tuku na pečenie, 1 tvaroh (asi 25 dkg), , Plnka:, strúhané jablká, posekané vlašské orechy, hrozienka, cukor, mletá škorica, strúhanka

Ako na to:

Z múky, tuku, tvarohu a štipky soli vypracujte cesto a rozdeľte na 4 časti, ktoré vyvaľkajte na obdĺžniky. Boky dlhšej strany obdĺžnika narežete asi do 1/3 ozdobným koliečkom (radielkom), do stredu dajte plnku, boky zapleťte preložením cez plnku, potrite vajcom, uložte na plech a upečte do zlatista.

TIP: Podávajte teplé a chrumkavé.

Jablkové šatôčky

Potrebujeme:

1 lístkové cesto, 3 jablká, mleté oriešky, kryštálový cukor, 1 vajce

Ako na to:

Lístkové cesto vyvaľkajte na tenší plát. Vykrajujte kolieska, do ktorých dáme najprv ½ ČL kryštálového cukru, 1 ČL nastrúhaných jabĺk a trochu mletých orieškov. Spravte šatôčky, potrite ich vajcom a zapečte v rúre dozlatista. Hotové pocukrujte.

Jablková (maková) štrúdľa od babky

Potrebujeme:

30 dkg hladkej múky, 1 kyslá smotany, ½ kg jabĺk, 7 PL cukru, 1 vanilkový cukor, 1 Hera (250 g), orech, mak, škoricový cukor

Ako na to:

Múku, maslo a smotanu zmieste na cesto a na dajte stuhnúť do chladničky na 20 min.
Cesto rozdeľte na 4 diely. Rozvaľkajte ho, posypte jablkami, orechmi (makom), škoricou, cukrom a pokvapkajte rozpusteným maslom. Cesto zrolujte, rolky preložte na pekáč. Vrch štrúdle aj boky potrite rozpusteným maslom a dajte upiecť. Štrúdľa je upečená, keď povrch chytí zlatistý nádych.

Jablkový koláč s tvarohom

Potrebujeme:

1 tvaroh, 2 šálky polohrubej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 šálka oleja, 1 šálka mlieka, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, asi ¾ kg jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL práškového cukru

Ako na to:

Zmiešajte múku, cukor, olej, vajce, prášok do pečiva, mlieko a vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na povrch cesta nastrúhajte jablká. vymiešajte tvaroh s vajcom, vanilkovým a práškovým cukrom a natrite na povrch jabĺk. Dajte piecť.

Jablkový koláč z jedného hrnca

Potrebujeme:

250g práškového cukru, 350 g polohrubej múky, 2 vajíčka, 100 ml oleja, trošku soli, 250 ml mlieka, hrozienka podľa chuti, prášok do pečiva, 350 g nastrúhaných jabĺk, mleté alebo sekané orechy
Poleva: 50 g tuku, 150 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 lyžica (r)umu, 200 ml vlažnej vody

Ako na to:

Vo veľkej mise pomocou varechy premiešame všetky suroviny na vláčne cesto. V závere pridáme na veľké rezančeky nastrúhané jabĺčka. Premiešame a vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech.
Rúru si predhrejeme na strednú teplotu a do nej dáme koláč. Pečie sa tak 40-45 minút. Po vychladnutí polejeme polevou a posypeme orieškami.
Poleva: Suroviny na polevu rozpustíme nad parou a polejeme ňou koláč.

Obrátený jablčník

Potrebujeme:

jablká, 5 vajíčok, hrnček kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, ½ hrnčeka mlieka, ½ hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, škoricový cukor, čokoládová poleva na vrch - čokoláda na varenie plus pol cery

Ako na to:

Na plech položte papier na pečenie. Na papier nastrúhajte jablká. Posypte škoricovým cukrom, prip. si zmiešajte obyčajný kryštálový cukor s mletou škoricou a výsledkom bude škoricový cukor. Jablká nechajte odpočívať.
Zatiaľ urobte cesto. Vymiešajte žĺtka s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Za stáleho miešania prilievajte olej, múku, mlieko a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a o chvíľu ho po častiach zapracujte do cesta. Urobte cesto.
Cesto vylejte na postrúhané oddýchnuté jablká so škoricou. Ucapkajte a vyhlaďte. Pečte rýchlo asi 20-25 minút pri teplote 180 stupňov.
Potom koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ si zoberte veľkú dosku alebo druhý plech, na ktorý koláč prevrátite. Na dosku položte papier na pečenie. Dosku s papierom prevráťte na plech s upečeným koláčom a jedným pohybom rúk o 180 stupňov koláč otočte. Mastný papier pomaly odstráňte.
V mikrovlnke roztopte celú čokoládu s menej ako polovičnou Cerou. Čokoládovú polevu rozotrite na koláč.

Krehký jablčník

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 130 g margarínu, 70 g práškového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 1 celé vajce, citrónová kôra, vanilínový cukor, 2-3 lyžice smotany alebo vody, štvrť balíčka prášku na pečenie, trocha mlieka na potretie koláča
Plnka: 750g jabĺk, 70-100g cukru, škorica

Ako na to:

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, posekaným maslom, štipkou soli, žĺtok, vajce, postrúhanú citrónovú koru a vanilínový cukor.
Pridáme toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Vymiesené cesto rozdelíme na polovice a dáme do chladu oddýchnuť. Medzitým si pripravíme jablká. Očistíme a nastrúhame ich.
Do postrúhaných jabĺk dáme cukor, škoricu a vymiešame. Cukru pridáme podľa toho aké kyslé máme jalbká. Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo posekané (pomleté) orechy.
Rozváľkame si polovicu cesta na veľkost plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byť rozváľkané asi na pol centimetra.
Na prvú polovicu cesta rozotrieme jalbkovú plnku. Na to dáme rozváľkanú druhú časť cesta a okraje pritlačíme. Vrch koláča potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme asi 25 min vo vyhriatej rure. Upečený posypeme vanilínovým cukrom alebo práškovým cukrom.
Trocha vychladnutý koláč nakrájame, a môžeme podávať.

Jablčník s penou

Potrebujeme:

Cesto: 200 g hl.múky, 100 g masla, lyžicu cukru, štipku soli, 2 žĺtka, 2-3 lyžičky mlieka alebo smotany, polovicu sáčku prášku do pečiva
Plnka: 750 g jabĺk, cukor, škoricu
Sneh: 5 bielkov, 150 g prášk.cukru, vanilku

Ako na to:

Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme husté cesto. Mlieka resp. smotany pridáme podľa potreby. Vymiesené cesto, necháme chvíľu v chlade odpočívať.
Medzitým si pripravíme prvú plnku. Nastrúhame jablká, pridáme trocha cukru a škorice. Pár minút podusíme na sporáku a potom necháme vychladnúť.
Oddychnuté cesto vyváľkame na veľkost plechu. Prenesieme ho na plech pomocou valčeka. Dáme piecť do rúry na cca 15-20 min, kým nezačne chytať ružovú farbu. Keď je cesto upečené a trocha vychladnuté rozotrieme naň jablká.
Pripravíme si sneh, ktorý vyšľaháme s cukrom a vanilkou do tuha. Sneh rozotrieme na koláč a posypenme trocha cukrom. Koláč dáme do rúry ešte na cca 7 min zapieť.

Jablkový koláč s pudingom

Potrebujeme:

1/2 kg polohrubej múky, 1/4 kg masla, 3 lyžice práškového cukru, 3 lyžice mlieka, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1,5 kg jabĺk, 12 lyžíc cukru, 4 vanilkové pudingy

Ako na to:

Všetko spracujeme. Cesto rozdelíme na 2 diely a dáme do chladničky stuhnút. Zatiaľ si na pláty nakrájame 1,5 kg jabĺk, do ktorých pridáme 12 lyžic cukru a 4 vanilkové pudingy. Všetko dobre rozmiešame.
Vyberieme cesto z chladničky a vyváľkáme z jedného z nich placku, ktorú položíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na spodné cesto rozvrstvíme jablká a prikryjeme ďalšou plackou. Dáme piecť do vyhriatej rúry, a potom znížime teplotu na 180-200 stupňou. Krájame až po vychladnutí.

Jablkové pyté

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 130 g margarínu, 70 g prášk.cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 1 celé vajce, citrónovú kôru, vanil.cukor, 2-3 lyžice smotany alebo vody, štvrť balíčka prášku na pečenie, trocha mlieka na potretie koláč
Plnka: 750 g jabĺk, 70-100 g cukru, škoricu

Ako na to:

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, posekané maslo, štipku soli, žĺtok, vajce, postrúhanú citrónovú kôru, vanilínový cukor. Pridáme toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké.
Vymiesené cesto rozdelíme na polovice a dáme do chladu oddýchnuť. Medzitým si pripravím jablká. Očistíme a nastrúhame ich. Do postrúhaných jabĺk dáme cukor, škoricu a vymiešame. Cukru pridáme podľa toho aké kyslé sú jablká. Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo posekané (pomleté) orechy.
Polovicu cesta rozváľkame na veľkosť plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byt rozváľkané asi na 0,5 cm.
Na prvú polovicu cesta rozotrieme jalbkovú plnku. Na to dáme rozváľkanú druhú časť cesta a okraje pritlačíme. Vrch koláča potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme asi 25 min vo vyhriatej rúre.
Upečený posypeme vanilínovým cukrom alebo práškovým cukrom.

Jablkový koláč

Potrebujeme:

5 vajec, 220 g kryšt.cukru, 150 g mletého maku, 80 g tvarohu, 5 PL polohr.múky, 1/2 bal prášku do pečiva, 1 kg nastrúhaných jabĺk

Ako na to:

Vajcia s cukrom zmixujeme do peny. Pridáme ostatné prísady a z nich vypracujeme cesto. To nalejeme do vymasteného pekáča. Naň dáme nastrúhané jablká a pečieme pri teplote 180 C, asi 40-45 min.

Obrátený jablčník

Potrebujeme:

5 žĺtkov, 30 dkg práškového cukru, 20 dkg výberovej polohrubej múky, 20 dkg Hery, 1 prášok do pečiva, 5 bielkov na sneh, kakao, sekané orechy, škoricový cukor, papier na pečenie

Ako na to:

Heru vymiešame s cukrom, postupne zašľahávame žĺtka, múku s práškom do pečiva, sneh a do polovice kakao. Na plech rozložíme papier, nakrájame jablká na plátky, posypeme škoricovým cukrom a sekanými orechami a striedavo lyžicou kladieme kakaové a biele cesto.
Mierne ho rozotrieme a dáme piecť. Po upečení koláč preklopíme cestom na dosku (jablká sú teraz hore), necháme vychladnúť a podávame.

Krehký jablčník

Potrebujeme:

300 g hladkej múky, 130 g margarínu, 70 g práškového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 1 celé vajce, citrónová kôra, vanilínový cukor, 2-3 lyžice smotany alebo vody, štvrť balíčka prášku na pečenie, trocha mlieka na potretie koláča
Plnka: 750g jabĺk, 70-100g cukru, škorica

Ako na to:

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, posekaným maslom, štipkou soli, žĺtok, vajce, postrúhanú citrónovú koru a vanilínový cukor.
Pridáme toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Vymiesené cesto rozdelíme na polovice a dáme do chladu oddýchnuť. Medzitým si pripravíme jablká. Očistíme a nastrúhame ich.
Do postrúhaných jabĺk dáme cukor, škoricu a vymiešame. Cukru pridáme podľa toho aké kyslé máme jalbká. Do plnky môžeme pridať hrozienka alebo posekané (pomleté) orechy.
Rozváľkame si polovicu cesta na veľkost plechu a pomocou valčeka ho prenesieme na plech. Cesto by malo byť rozváľkané asi na pol centimetra.
Na prvú polovicu cesta rozotrieme jalbkovú plnku. Na to dáme rozváľkanú druhú časť cesta a okraje pritlačíme. Vrch koláča potrieme mliekom a dáme piecť. Pečieme asi 25 min vo vyhriatej rure. Upečený posypeme vanilínovým cukrom alebo práškovým cukrom.
Trocha vychladnutý koláč nakrájame, a môžeme podávať.

Sypaný jablkový koláč

Potrebujeme:

1 hrnček polohrubej múky, 1 hrnček detskej krupice, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 Hera, 1 kg jabĺk, škorica

Ako na to:

Prvé štyri suroviny zmiešame. Plech dobre vymastíme Herou a posypeme strúhankou. Potom rovnomerne rozsypeme 1 hrnček masy a poukladáme postrúhané jablká posypané škoricou. Môžeme pridať aj nadrobno nasekané vlašské orechy, potom znovu masu a zas jablká a nakoniec posledný hrnček masy.
Heru rozpustíme a polejeme koláč. Pečieme v horúcej rúre asi hodinu. Krájame po vychladnutí.

Rýchly jablčník

Potrebujeme:

6-7 jabĺk, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 1 hrnček posekaných orechov (vlašské alebo lieskové), 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajcia, 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 2 PL kakaa, trochu vopred namočených hrozienok, džem

Ako na to:

Jablká nastrúhame na veľkom strúhadle. Všetko spolu zmiešame okrem džemu a pečieme pri 180 stupňoch. Na upečený koláč natrieme džem a necháme vychladnúť.

Jablkový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 250 g pol.múky, 125 g masla (margarínu), 60 g cukru, 1 vajíčko, škoricu, rum
Plnka: 600-800 g jabĺk, kryšt.cukor, škoricu, rum, prip. trocha citrónovej šťavy
Posýpka: 50 g hrubej múky, 50 g prášk.cukru, 50 g masla (margarínu), 1 vanilínový cukor

Ako na to:

Posýpka: Múku s cukrami premiešame a postupne zamiesime maslo. Hotovú masu na posýpku odložíme do chladničky ztuhnúť.
Medzitým si pripravíme cesto. Do misy si pripravíme múku, cukor, maslo a vajíčko. Dochutíme cca lyžicou rumu a škoricou. Zo surovín si spracujeme tuhé cesto. Odložíme do chladničky na cca 30 min.
Pripravíme si jablká. Ošúpeme ich a nakrájame na malé kúsky. Ochutíme cukrom, škoricou a rumom, prip. aj troškou citrónovej šťavy. Necháme odstáť. Pripavíme si formu na pečenie, najlepšie s kruhovým dnom. Podľa potreby ju vymastite a vymúčte, resp. ju vyložte papierom na pečenie.
Na jej dno postupným roztlačovaním umiestnite cesto. Kraje "dvihnite" vyššie. Na cesto si navrstvite jablká. Z odloženého cesta "vymodelujte" okraj, tak nech sú jablká vo vnútri. Nakoniec dáme na koláč posýpku. Pripravenú zmes rozmrvte prstami na vrch koláča. Pečieme pri cca 180°C 30-45 min.

Jablčník lenivej gazdinej

Potrebujeme:

3 šálky hrubej múky, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 Palmarin, 1 kg postrúhaných jabĺk

Ako na to:

Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pekáč vymastíme Palmarínom, nasypeme doň l/3 zmesi, posypeme jablkami, škoricovým cukrom a strúhankou.
Zopakujeme múkovú zmes, jablká, škoricový cukor, strúhanku a opäť múkovú zmes.
Nakoniec celé polejeme roztopeným Palmarinom. Dáme zapiecť na 40 minút do vyhriatej rúry.

Jablkový koláč s vlašskými orechmi

Potrebujeme:

200 g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g mletých orechov, 50 celých orechov
Plnka: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dcl rumu, 50 g celých orechov

Ako na to:

Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre.
Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk.
Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku.
Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

Múčnik s jablkami a hruškami

Potrebujeme:

150 g špaldovej múky, 100 g masla, 50 g kryšt.cukru, 1 vajce, ½ ČL soli
Plnka: 3 kyselkavé jablká, 3 hrušky, šťavu z 1 citróna, 200 ml kyslej smotany, 1 žĺtok, 1 PL kryšt.cukru, múku na posypanie dosky, maslo na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Z múky, masla, cukru, vajca a zo soli vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladu. Potom cesto na pomúčenej doske natenko rozváľkame, vyložíme ním vymastenú formu a vytlačíme ho do bokov.
Rúru vyhrejeme na 200 C. Smotanu vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Umyté ovocie ošúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovníky, nakrájame na mesiačiky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Ovocie na ceste cez seba ozdobne poukladáme. Formu vložíme do rúry a pečieme. Po 20 min koláč vyberieme a na ovocie rovnomerne rozdelíme pripravenú smotanovú zmes. Pečieme ďalších 20 až 25 min do zlatohneda. Hotový koláč necháme trošku vychladnúť, potom posypeme prášk.cukrom a servírujeme.

Najlepší jablkový koláč

Potrebujeme:

Cesto: 600 g polohr.múky, 200 g prášk.cukru, 2 vajcia, 300 g palmarinu, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1 kg postrúhaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, kryšt.cukor podľa chuti a škoricu

Ako na to:

Všetky prísady na cesto spracujeme, najlepšie rukou. Cesto rozdelíme na 3 časti (z toho dve väčšie).
1.časť vyvaľkáme na doske a prenesieme valčekom na pomastený plech. Naukladáme polovicu postrúhaných jabĺk, posypeme vanil.cukrom, kyšt.cukrom a škoricou.
Na jablká položíme 2. časť vyvaľkaného cesta a znovu poukladáme zvyšné jablká, cukor a škoricu. Posledný, najmenší kúsok cesta vyvaľkáme porežeme radielkom na pásiky a pásiky poukladáme ako mriežku na koláč.
Upečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov, pokým koláč nechytí ružovkastý nádych. Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom.